søndag 1. februar 2015

Tom Yum Goong - Spicy Thaisuppe med reker - paleo - glutenfri - melkefri skikkelig god!


Vi er med i en uhøytidelig matklubb der vi hver gang vi har "treff" bidrar verten med hovedrett, ett par med forrett og ett par med dessert. Paret som var vert sist, går fri og kan nyte hele kalaset uten å gjøre noe annet enn å kose seg med mat som andre har laget.
Vi har spist oss gjennom masse godt, noe nytt hver gang.
Denne gangen var det forrett vi skulle bidra med. Jeg ville lage noe som var paleo og med reker.
Først prøvde vi oss på sprø kokosreker med spicy dip, men det ble ikke så godt. Da fant far i huset fram kokeboka Mat Og Drikke av Tom Victor Gaustad, der en oppskrift på Tom Yum Goong åpenbarte seg. Det var ikke tid til utprøving, men vi tok sjansen. Og når man hører "m-m-m-m-m-m-m!" og "åh, det var godt" og "jeg tar gjerne litt til", da vet man at man lykkes jammen med den oppskriften.
Det er ikke noen innviklet oppskrift, og mye kan gjøres på forhånd.
Jeg brukte litt av fremgangsmåten til kokeboka, litt fra nettet og litt fra eget hode.
Mange ingredienser finner du i velassorterte matbutikker eller i asiatiske butikker.

For 8 forretter, eller 4 hovedretter trenger du:

500g ferdig rensede reker, eller scampi fra bærekraftig oppdrett (med skall blir det da ca 1 kg. Spar på skallet!)
2 ss olje (jeg brukte kokosolje)
1,5 l vann
4-5 hvitløksfedd, knust
6 ss østerssaus (inneholder sukker) eller bønnepasta (inneholder også sukker)
4 limeblader eller revet skall fra 2 lime (helst økologisk)
2 ss hakket galangal eller ingefær
2 røde chili, hakket (med frø for mer spicy smak, uten for mildere)
1 dl fiskesaus
4 stilker sitrongress (bruk baksiden av en kniv for å knuse den litt harde stilken og skiv i cm store stykker)eller skall  fra 1 sitron (helst økologisk)
4 sjalottløk i tynne skiver
100 g skivet champinjong eller shiitake
saft fra 2 lime
4 ss hakket koriander
1 ts rød currypaste (mer for skikkelig spark, eller mindre for mildere)
evt litt kokosmelk for å mildne smaken

Fres rekeskallet i oljen i en kjele. Ha på hvitløk, limeblad, galangal/ingefær, chili, østerssaus/bønnepasta, fiskesaus og vann. Kok opp og la småputre i 40 minutter. Siles.
Dette kan du ha klart i god tid.
Ha i de øvrige ingrediensene. Kok opp og la løk og sopp bli mykt. Smak til med limesaft. Dryss koriander over. Legg i store kokte reker, og la de bli gjennomvarme.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.