mandag 9. desember 2013

Nugatella - Nutella-nugatti, Paleo, uten melk gluten og med veeeeeldig lite sukker.

Ny slager her i huset, og denne er så sunn at den kan spises til hverdags.
Hvis du ser på ingredienslisten på vanlig Nugatti, vil du se at andelen hasselnøtter er gaaaanske liten. Faktisk bare 9% i vanlig nugatti, og i melkesjokonugatti er det kun spor av hasselnøtter! Og vil du vite hvor mye av boksen med Nugatti som er sukker? ?
Limer like gjerne inn hele innholdsfortegnelsen her:

Næringsinnhold pr. 100g

Energi, kJ2154 kJ
Energi, kcal514 kcal
Protein5.0 g
Karbohydrater63.3 g
Sukkerarter62.6 g
Fett26.7 g
Mettet3.4 g
Kostfiber2.1 g
Natrium
Oppsann! 62,6% sukker! DET er ganske mye! I Nutella er det nesten like mye sukker. Nutella har også palmeolje i sitt produkt, Nugatti har byttet det ut med solsikkeolje. Jeg bruker kokosolje, det er paleo og mye sunnere.
I dette pålegget er det nesten 50% hasselnøtter, og bare hasselnøttsmør med bittelitt himalayasalt oppi er også et fantastisk godt pålegg. Sjokoladen jeg brukte var en 85% mørk sjokolade, så jeg måtte ha i et par ss honning etter vår smak, men hvor mye søtning du vil ha i, velger du selv. Her er andelen sukker, forsvinnende liten i forhold til Nugatti og Nutella .

Det blir sånn ca.-mål på ingrediensene, for jeg er ikke så god på å skrive opp hvor mye jeg bruker av hver.

1 pose hasselnøtter 250-300g, uten det tynne skallet
1 plate mørk sjokolade, minst 70%
4-5 ss kokosolje
2-3 ss honning (etter smak)
1 dl kokosmelk

Har du ikke hasselnøtter uten det tynne skallet, må du riste dem først i en langpanne ved 150-170 grader i ovnen slik at skallet løsner. Hvis du ikke gjør dette, kan hasselnøttsmøret smake bittert. Når nøttene freser etter ca 10 minutter, er de klare for å fjerne skallet. Legg de i en oppvaskhåndkle og pakk det sammen. Gni deretter nøttene sammen, slik at skallet løsner. 

Slik. Bildet er lånt herfra

Det er ikke så farlig om ikke alt skallet løsner, men prøv å fjerne så mye som mulig. Hold håndkleet brettet og rist det ute etter at du har lagt nøttene i en foodprocessor med kniv eller blender med god motor. (hvis ikke får du det tynne skallet overalt, snakker om erfaring her :-))
Jeg har funnet ut at det letteste er å kjøre nøttene i en foodprocessor , det går an å bruke blender også, men da må man oftere skrape nøttemassen ned mot knivbladet.

Kjør nøttene i blender eller fp til det blir en jevn masse. Det kan ta noen/endel minutter avhenging av hvor varme nøttene er. Først vil det bli en grovt kornete masse som fint kan brukes til å drysse over yoghurt, frokostblanding osv, men fortsett!

Så begynner det å samle seg til en klump, fortsatt litt grovkornete, litt som peanøttsmør. Tilsetter du nå litt himalayasalt eller annet salt, får du hasselnøttsmør, men fortsett videre hvis du vil lage Nugatella :-) Det kan hende du må skrape massen ned fra kantene. Husk å stoppe maskinen helt før du gjør dette (snakker av erfaring her også, ikke morsomt med slikkepottrester i maten)

Når massen er heeeeelt jevn og litt flytende, DA er den ferdig! (skal ta litt bilder av prosessen neste gang, og legge ut)

Nå skal man i følge oppskriften begynne å smelte sjokoladen i vannbad, men siden hasselnøttmassen fortsatt er varm etter avskalling og kjøring i maskinen, kan du brekke av passe store biter og ha litt etter litt i blenderen eller fp mens den fortsatt kjører. Sjokolade smelter ved 35-40 grader, og mørk sjokolade må ikke smeltes på høyere enn 48-50 grader (da korner den seg og smaker ikke godt)
Hvis du nå har i kokosoljen, vil massen begynne å bli litt kornete. Jeg fikk litt panikk første gangen og trodde hele greia var ødelagt, men når du heller på kokosmelk, blir massen silkemyk og fin igjen. Tilsett honning og bittelitt himalayasalt etter smak og voilá! Nugatella!

På Matvaretabellen kan man legge inn ingredienser og se næringsinnhold på det man lager.
De hadde ikke kokosolje på oversikten, og det var dårlig, men jeg la inn rapsolje (overhodet ikke det samme, og heller ikke paleo) og da fikk jeg ihvertfall karbohydratinnhold på Nugatellaen min: 14,53 g pr 100 gram. Litt forskjell, kanskje? 100 gram er ca 8 ss. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.