fredag 31. januar 2014

Hjemmelaget kokosmelk

Kokosmelk på boks inneholder ofte tilsetningsstoffer som skal bl.a forhindre at kokosmelken skiller seg for mye. E432 blir oftest brukt: Polyoksyetylen. Det er utvinnet fra sorbitol, og kan ha animalsk opprinnelse. I tillegg er det grunn til å være forsiktig med bruk av boksemat, der det ofte er brukt BPA i boksene. Les om det her. Og når det er så lett som dette å lage egen kokosmelk og dessuten mye billigere, OG man sparer miljøet for unødvendig avfall, ja, da er det vinn-vinn for meg. 


2 ingredienser:
Kokosmasse
Vann
Bruk 1 del kokosmasse til 3-4 deler vann, avhengig av hvor tykk du vil ha kokosmelken.
Varm opp vannet, men ikke kok det. Da blir det for varmt å håndtere når du skal klemme ut melken.

Ha ca 2/3 av vannet i blenderen sammen med kokosmassen. Se an hvor mye vann du har plass til, hvis ikke spruter det ut når du begynner å blende. (snakker av erfaring her ;))
La blenderen jobbe i noen minutter på full styrke, senk hastigheten og hell forsiktig oppi resten av vannet, eller så mye det er plass til. Igjen, vannmengden avhenger av hvor fyldig melk du vil ha.

Hvis du som jeg enda ikke har nøttemelkpose eller osteklede, bruk et rent oppvaskhåndkle. Jeg legger det over en sikt i bollen.

Hell oppi melken, og la det renne litt av.

Vri så ut resten av melken. Pass på hvis du har brukt for varmt vann. Har du ikke smedfingre, kan det bli vondt. Vri ut så mye melk du kan.

Ferdig kokosmelk! Holder seg noen dager i kjøleskapet. Den vil skille seg, men ta den ut i romstemperatur en stund før du bruker den. Er det fortsatt fettkake på toppen, kan du stavmikse melken. Eller bruke fettkaken som kokoskrem. :-)

Restene av massen tørkes i ovnen på 60 grader og males opp til mel. Enda en grunn til å lage sin egen kokosmelk. Melet blir fettredusert siden du har laget melk. :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.